Is het heftruckcertificaat verplicht?

Het heftruckcertificaat is niet verplicht

Volgens de Nederlandse wet is een heftruckcertificaat niet verplicht om een heftruck te besturen. In de Arbowet staat echter wel dat een werkgever aan moet kunnen tonen dat zijn personeel kundig is en zorgvuldig geïnstrueerd is in het werken met een heftruck of reachtruck. Zeker in het geval van een ongeluk moet een bedrijf  aan de arbeidsinspectie en verzekeraars kunnen aantonen dat de werknemer kundig was en op de hoogte was van de werking van de heftruck, de veiligheidsregels en wetten.

Het is erg lastig om te beoordelen of een werknemer bekwaam genoeg is om een heftruck te kunnen besturen. De ideale manier om dit te doen is door middel van een certificaat of een rijbewijs. Om deze reden eisen werkgevers in bijna alle gevallen dat de werknemer in het bezit is van een geldig en recent heftruckcertificaat. De werkgever is immers eindverantwoordelijk voor voldoende opleidingsniveau van de werknemer. Met andere woorden: een heftruckcertificaat is niet verplicht, maar het geldt wel als een bewijs van bekwaamheid in het geval van werkongevallen.

Waaraan voldoet het niet-verplichte heftruckcertificaat?

Een goede heftruckcursus geeft zowel aandacht aan de theorie (veiligheid en wetten) en aan de praktijk (bediening & besturing, onderhoud, bijzondere verrichtingen etc). Welke cursus geschikt voor u is hangt onder meer af van de hoeveelheid ervaring die u al heeft en van hoeveel u gaat werken met de heftruck. Omdat het heftruckcertificaat niet verplicht is, maar wel sterk wordt aangeraden in verband met de veiligheid op de werkvloer, is het van belang een kwaliteitscursus te volgen.

Welke heftruckcursus is geschikt voor mij?

  •  Wanneer u nog geen/weinig ervaring heeft met de heftruck, raden we de basis heftruckcursus aan. Deze is niet verplicht, maar zeer sterk aanbevolen.
  •  Wanneer u nog geen/weinig ervaring heeft met de heftruck, maar ook met de reachtruck verwacht te gaan werken, adviseren we de reach- en heftruck cursus voor beginners. Ook een reach- en heftruckcertificaat is niet verplicht.
  • Wilt u het heftruckcertificaat verlengen? Kies dan voor de herhalingscursus heftruck. Het verlengen van het heftruckcertificaat is ook niet verplicht, maar wel essentieel als u het certificaat wilt behouden.
  •  Wilt u het hef- en reachtruckcertificaat verlengen? Schrijf u dan in voor de herhalingscursus hef- en reachtruck.

Dé aanbieder voor Heftruck opleidingen in Nederland.

Heftruckcertificaat.nl geeft trainingen voor particulieren en bedrijven op verschillende locaties door heel Nederland. Tevens verzorgen wij tevens Incompany opleidingen voor het behalen van het heftruck rijbewijs. Wij zijn ervaren, klantgericht en hanteren lage kosten voor het behalen van een heftruckcertificaat.

Certificaat halen in 1 uur! Bekijk alle opleidingen