Heftruck rijden op eigen terrein

Ja, u mag zonder certificaat heftruck rijden op eigen terrein. Het is wel verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor een heftruck, omdat ieder voertuig in Nederland verzekerd moet zijn. Ook voor heftrucks zonder kenteken is een WA-verzekering dus verplicht.

Heftruck rijden zonder certificaat

Vaak denkt men dat een WA-verzekering niet nodig is wanneer u op eigen terrein rijdt, maar ook op eigen terrein kunt u tegen iemand aanrijden of tegen een auto, lading of gebouw botsen. Met een WA-verzekering krijgt de tegenpartij de schade vergoed. Schade aan uzelf of uw voertuig wordt niet door deze verzekering gedekt.

Als u met een heftruck op eigen terrein rijdt, is het niet nodig om te voldoen aan de eisen die gelden wanneer u met een heftruck op de openbare weg rijdt.

Verplichtingen voor de werkgever

Wanneer u voor een werkgever werkt en met een heftruck rijdt, moet de werkgever aantonen dat u voldoende bent opgeleid om veilig met een heftruck te kunnen werken. Met een heftruckcertificaat toont de werkgever aan dat personeel is opgeleid. Ook staat op het heftruckcertificaat aangegeven

.

Het aantal heftruck ongevallen neemt toe

Ook al is het toegestaan om zonder heftruckcertificaat te rijden op eigen terrein: het is allesbehalve verstandig. Uit cijfers van de Inspectie SWZ blijkt dat het aantal heftruck ongevallen in de laatste jaren alleen maar verder is toegenomen. Stichting Arbeidsongevallen houdt zich ook bezig met de preventie van arbeidsongevallen. Zij geven aan dat er in 2017 in ieder geval 5 mensen om zijn gekomen door een arbeidsongeval met de heftruck. Vaak bleken slachtoffers niet bewust van de veiligheidsrisico’s en waren ze onvoldoende opgeleid (onderzoek).

Leer veilig werken met een heftruck

Door te kiezen voor een heftruck cursus, krijgt u inzicht in de veiligheidsrisico’s en leert u zelfstandig werken met een heftruck. Daarnaast hoeven de kosten van een heftruckcertificaat helemaal niet hoog te zijn.

Voor bedrijven bieden we ook een incompany cursus aan: in dat geval heeft u al vanaf € 89,- een heftruckcertificaat. De heftruck opleidingen zijn te volgen in:

  • Almere
  • Drachten
  • Ede
  • Eindhoven
  • Gorinchem
  • Hengelo
  • Venray
  • Zoetermeer
  • Zwolle
  • Utrecht

Meer over heftruck locaties

Neem contact op

Wilt u meer weten over onze heftruckcertificaten of heeft u een specifieke vraag over heftruck rijden op eigen terrein? Vraag het ons team:

0529 820 210

Dé aanbieder voor Heftruck opleidingen in Nederland.

Heftruckcertificaat.nl geeft trainingen voor particulieren en bedrijven op verschillende locaties door heel Nederland. Tevens verzorgen wij tevens Incompany opleidingen voor het behalen van het heftruck rijbewijs. Wij zijn ervaren, klantgericht en hanteren lage kosten voor het behalen van een heftruckcertificaat.

Certificaat halen in 1 uur! Bekijk alle opleidingen