Heftruck rijden op de openbare weg

Ja, u mag met een heftruck rijden op de openbare weg, maar u moet wel aan kunnen tonen dat u voldoende kennis en ervaring heeft met de heftruck. U toont uw deskundigheid aan met een heftruckcertificaat.

Heftruck rijden zonder certificaat

Vaak denkt men dat een WA-verzekering niet nodig is wanneer u op eigen terrein rijdt, maar ook op eigen terrein kunt u tegen iemand aanrijden of tegen een auto, lading of gebouw botsen. Met een WA-verzekering krijgt de tegenpartij de schade vergoed. Schade aan uzelf of uw voertuig wordt niet door deze verzekering gedekt.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

In sommige gevallen is een T-rijbewijs verplicht als u met een heftruck op de openbare weg rijdt. U moet een T-rijbewijs hebben als de heftruck breder is dan 130 cm. Het is niet toegestaan om de heftruck te gebruiken om een aanhanger of een verwisselbare machine te trekken. Bij heftrucks die niet breder zijn dan 130 cm hoeft u geen T-rijbewijs te hebben. Als u van plan bent om alleen in het magazijn te rijden is een T-rijbewijs ook niet verplicht.

Moet de heftruck verzekerd zijn?

Als u met een heftruck op eigen terrein of op de openbare weg rijdt, is een WA-verzekering verplicht. Ook voor heftrucks zonder kenteken heeft u een WA-verzekering nodig. Ieder voertuig in Nederland moet namelijk verzekerd zijn. Als u schade veroorzaakt aan uw eigen heftruck of uzelf, wordt de schade niet door de WA-verzekering gedekt.

Heftruck rijden zonder certificaat op de openbare weg

De ARBO-wetgeving eist dat personeel voldoende deskundig is in het besturen van een heftruck. U moet aan kunnen tonen dat u de veiligheidseisen kent en ervaren bent met het besturen van heftrucks. Deze deskundigheid toont u aan met een heftruckcertificaat. Zonder certificaat kunt u niet goed aantonen dat u voldoende bent opgeleid en daarom raden we af om zonder certificaat op de openbare weg te rijden.

Wanneer u heftruck rijdt op eigen terrein, gelden andere regels. Lees hier meer over heftruck rijden op eigen terrein.

Ga niet zonder heftruckcertificaat de openbare weg op

Het is onverstandig om zonder heftruckcertificaat te rijden op de openbare weg, omdat het u veel problemen kan opleveren als u betrokken raakt bij een ongeval. U kunt zonder heftruckcertificaat namelijk niet goed aantonen dat u voldoende gekwalificeerd bent om in een heftruck te rijden. Daarnaast blijkt uit cijfers van de Inspectie SWZ dat het aantal ongevallen met de heftruck in de laatste jaren steeds verder toeneemt. Ook Stichting Arbeidsongevallen geeft aan dat er ieder jaar meerdere mensen omkomen door een arbeidsongeval met een heftruck. De oorzaak van het ongeval had in veel gevallen te maken met onvoldoende deskundigheid en onvoldoende kennis van de veiligheidsrisico’s (onderzoek).

Leer veilig werken met een heftruck

Door een heftruckcursus te volgen, leert u veilig werken met een heftruck. Ook geven we u meer informatie over de actuele veiligheidseisen, zodat u weet wat er van u verwacht wordt. U heeft al een heftruckcertificaat vanaf € 89,-.

Daarnaast is het mogelijk om de cursus bij u op locatie te volgen. Wanneer u meerdere werknemers in één keer laat certificeren, bespaart u aanzienlijk op opleidingskosten. Lees meer over de incompany cursus van Heftruckcertificaat.nl.

Neem contact op met Heftruckcertificaat.nl

Heeft u een vraag over heftruck rijden of wilt u meer weten over de regels omtrent het heftruckcertificaat? Vraag het onze specialisten:

0529 820 210

Dé aanbieder voor Heftruck opleidingen in Nederland.

Heftruckcertificaat.nl geeft trainingen voor particulieren en bedrijven op verschillende locaties door heel Nederland. Tevens verzorgen wij tevens Incompany opleidingen voor het behalen van het heftruck rijbewijs. Wij zijn ervaren, klantgericht en hanteren lage kosten voor het behalen van een heftruckcertificaat.

Certificaat halen in 1 uur! Bekijk alle opleidingen