Wie is er aansprakelijk bij een heftruckongeval op het werk?

Het is iets wat u hoopt dat niet zal gebeuren, maar dat toch voor kan komen: een ongeval op het werk met de heftruck. Dit is heel vervelend, aangezien dit schade en letsel tot gevolg kan hebben. Maar als de schade is verholpen en het letsel behandeld, dan komt er een belangrijke vraag naar boven: wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de schade? We leggen u uit hoe de aansprakelijkheid bij een heftruckongeval is geregeld.

De werkgever heeft de aansprakelijkheid bij een heftruckongeval

Het antwoord op de hiervoor genoemde vraag is in de meeste gevallen eigenlijk heel eenvoudig: de werkgever is altijd verantwoordelijk voor de schade en het letsel die zijn ontstaan ten gevolge van een ongeluk met een heftruck. We spreken in dit geval namelijk altijd van een bedrijfsongeval. De werkgever heeft zorgplicht en is daardoor verantwoordelijk voor de werknemers en moet ervoor zorgen dat zij op de hoogte zijn van de gevaren die er kunnen ontstaan bij het werken met een heftruck. Zelfs als de medewerker het ongeluk heeft veroorzaakt door een moment van onachtzaamheid is de werkgever verantwoordelijk. Alleen in het geval dat het ongeluk is ontstaan door grove nalatigheid of opzet van de werknemer, ligt de aansprakelijkheid van het heftruckongeval niet bij de werkgever. U heeft in dat geval ook geen recht op een schadevergoeding.

Hoe kunt u een heftruckongeval zoveel mogelijk voorkomen?

Nu we weten bij wie de aansprakelijkheid bij een heftruckongeval ligt, is het belangrijk om te bekijken wat u als werkgever of werknemer kunt doen om zo’n ongeval zo goed mogelijk te voorkomen. Voer bijvoorbeeld altijd een goede Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit. Dit is wettelijk verplicht, maar bij het grootste deel van de Nederlandse bedrijven niet afdoende geregeld.

Een andere methode om ongelukken te voorkomen, is om ervoor te zorgen dat het materiaal waarmee u werkt goed onderhoud krijgt. Veel heftruckongevallen ontstaan doordat heftrucks niet goed meer functioneren.
De laatste manier om ongelukken te voorkomen is om ervoor te zorgen dat de medewerkers zo goed mogelijk worden opgeleid. Met een goede opleiding weten ze namelijk waar ze tijdens het werk allemaal op moeten letten. Bij Heftruckcertificaat.nl bieden we diverse goede opleidingen aan voor een bestuurder van een heftruck.

Ongelukken voorkomen met een opleiding bij Heftruckcertificaat.nl

Om een ongeval en daarbij de aansprakelijkheid bij een heftruckongeval zoveel mogelijk te voorkomen, raden we aan altijd een opleiding bij Heftruckcertificaat.nl te volgen. Tijdens de opleiding leren we de cursisten hoe ze met een heftruck om moeten gaan en welke gevaren hierbij om de hoek komen kijken. Uiteraard is het voorkomen van ongelukken hierbij een van de belangrijkste aandachtspunten. We hebben meerdere opleidingen voor bestuurders van een heftruck klaarstaan, namelijk:

Geen/weinig ervaring

Veel ervaring: